Cum să Investești la Bursă I Ghid de Investiții la Bursă pentru Începători

index.html - {keywords1}- Cauti broker de actiuni? La Prime Transaction gasesti brokerul tau de incredere ... Am creat o modalitate simpla pentru ca tu sa ai acces la investitii bursiere.


Home / CAPEX Academy / Investiții la Bursă

Investiții la Bursă

35 minutes intermediate Cristian Cochintu 06 Decembrie 2023

course_share_title

Dacă vrei să te apuci de investiții la bursă, dar nu ești sigur de primii pași pe care trebuie să-i faci, ai ajuns în locul potrivit. Iată cum poți să investești la bursă!

S-ar putea să fii surprins să afli că o investiție de 10.000 de dolari în indicele S&P 500 acum 50 de ani valorează astăzi mai mult de 1 milion de dolari. Investițiile la bursă, atunci când sunt bine făcute, se numără printre cele mai eficiente modalități de a construi o avuție pe termen lung. Indiferent dacă dispui de 1.000 de dolari sau de 100 de dolari în plus pe lună, poți începe.

Din păcate, nu există garanții și sunt multe lucruri pe care le poți și ar trebui să le înveți despre investițiile la bursă pentru a ajunge la succes financiar. Cu toate acestea, pentru moment, citește mai departe pentru a afla principalele aspecte legate de tot ce înseamnă investiții la bursă și pașii pentru a începe.

Investiții la Bursă - Considerente cheie

Investiția la bursă înseamnă cumpărarea unor părți ale unei companii publice. Aceste părți se numesc acțiuni. Dacă o acțiune pe care o deții devine mai valoroasă, ai putea obține un profit dacă decizi să o vinzi unui alt investitor. Majoritatea oamenilor investesc în acțiuni online, cu ajutorul unui cont de investiții. De asemenea, poți achiziționa fonduri, care dețin mai multe acțiuni diferite în cadrul unei singure investiții. Pentru a investi, vei plasa ordinele tale la noi, iar noi le vom executa în numele tău. Dividendele obținute (dacă există) vor fi transferate direct în contul tău.

Încep să Investești la Bursă

Contul nostru Invest îți dă posibilitatea să cumperi și să vinzi +5.000 de acțiuni fizice ale companiilor listate la 10 burse de valori globale.

Pentru mai multe informații despre investițiile la bursă, poți descoperi tot ce trebuie să știi în acest curs.

Merită să faci Investiții la Bursă? 

Dacă merită sau nu să faci investiții la bursă depinde de obiectivul tău și de alternativele pe care le ai la dispoziție. În cazul în care ești dispus să-ți asumi anumite riscuri, atunci investiția la bursă este o modalitate de a profita de creșterea prețurilor acțiunilor și de plata dividendelor.

Cu toate acestea, nu uita că poți pierde bani și că performanțele anterioare nu garantează randamentele viitoare.

Există două modalități de a obține randament din investiții la bursă:

Creșterea prețului acțiunilor

Creșterea prețului acțiunilor apare atunci când cumperi acțiuni și le vinzi la un preț mai mare. Cu cât este mai mare diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare a acțiunilor, cu atât mai mare este și randamentul investiției. De exemplu, investiții în indici bursieri, cum ar fi S&P 500, care cuprinde 500 de companii mari din SUA și care reunește performanțele individuale ale acestora într-un singur indice. Datele istorice ale pieței financiare arată că S&P 500 a crescut cu peste 200% în ultimii 10 ani.

Cu toate acestea, trebuie să știi că piețele bursiere nu au parte de creștere în fiecare an. Indicele USA 500 și majoritatea indicilor bursieri importanți scad, de regulă, trei din zece ani. Unele scăderi se pot fi destul de brutale, iar nivelul volatilității lor nu este pentru toată lumea. Dar, dacă îți poți stăpâni teama, cu disciplină un un money management adecvat, acțiunile au potențialul de a oferi randamente mai mari atractive decât alte opțiuni de investiții pe termen lung.

Venituri din Dividende

Unele acțiuni oferă venituri sub formă de dividende . Însă nu toate companiile plătesc dividende, ceea ce înseamnă că le vei primi doar dacă compania în care ai investit le plătește. Acțiunile despre care se știe că plătesc dividende regulate și stabile sunt cunoscute sub numele de acțiuni cu dividende sau acțiuni cu venit . Dividendele pot fi plătite în contul tău pentru a fi revendicate sau pot fi folosite pentru a cumpăra mai multe acțiuni.  

Obținerea unui venit din dividende poate face diferența în ceea ce privește randamentul tău în timp. Pe termen lung, îți poți crește avuția reinvestind banii obținuți din dividende folosindu-te de principiul efectului de capitalizare, obținând randamente superioare din acea sumă forfetară. Efectul de capitalizare este exponențial, ceea ce înseamnă că, indiferent dacă suma inițială este mică pe termen scurt, valoarea portofoliului tău de investiții poate crește semnificativ pe termen lung.

Investitie la Bursa - Avantaje și Riscuri

Potențialul avantaj atunci când cineva investește la bursă este obținerea unui venit, mai ales prin investiții pasive. De asemenea, randamentele de pe piața bursieră tind să apară într-un ritm mai rapid decât rata inflației.  

Numărul mare de cumpărători și vânzători disponibili la bursă face ca acțiunile să fie mai lichide, ceea ce le face mai ușor de vândut în comparație cu bunurile imobiliare, care sunt active lipsite de lichiditate și care necesită mai mult timp pentru a fi convertite în numerar. Cu toate acestea, o investiție la bursă implică și riscuri, pe care le analizăm în cele ce urmează.

Investiții Bursă - Beneficii

Investițiile la bursă oferă numeroase avantaje. Opt dintre cele mai importante sunt:

1. Potențialul de a obține randamente mai mari

Principalul motiv pentru care cineva investește la bursă este potențialul de rentabilitate în comparație cu alte opțiuni, cum ar fi certificatele de depozit bancar, aurul și titlurile de stat. De exemplu, în ultimii 100 de ani, randamentul mediu anual de pe piața bursieră a fost de aproximativ 10%; în aceeași perioadă, obligațiunile guvernamentale pe termen lung au avut un randament anual de 5% până la 6%.

Top Acțiuni la Bursă pentru 2023

2. Posibilitatea de a obține venituri pasive în mod regulat

Multe companii plătesc dividende, sau o parte din profiturile lor, investitorilor. Majoritatea fac plăți trimestriale de dividende, deși există și companii care plătesc dividende lunare. Venitul din dividende poate contribui la completarea salariului unui investitor sau a venitului din pensie. Un plan de reinvestire a dividendelor folosește acest venit pentru a cumpăra mai multe acțiuni ale companiei.

Top Acțiuni cu Dividende

3. Capacitatea de a-ți proteja averea de inflație

Randamentele la bursă depășesc adesea cu mult rata inflației. De exemplu, rata inflației pe termen lung în SUA a fost de aproximativ 3% pe an din 1913. Prin comparație, acțiunile au un randament anual de două cifre. Acțiunile au reprezentat o modalitate bună de acoperire împotriva inflației.

4. Statutul de acționar

O acțiune reprezintă o cotă-parte din proprietatea unei companii. Poți deține o mică parte dintr-o companie ale cărei produse sau servicii îți plac. Deținerea unor acțiuni ale companiei pentru care lucrezi poate fi o modalitate de a-ți exprima loialitatea și de a-ți lega finanțele personale de succesul afacerii.  

5. Diversificarea

Prin intermediul acțiunilor îți poți construi cu ușurință un portofoliu diversificat în diferite industrii. Acest lucru te poate ajuta să îți diversifici portofoliul global al investițiilor, care ar putea include, de asemenea, proprietăți imobiliare, obligațiuni și criptomonede, reducând profilul tău general de risc și îmbunătățind deopotrivă randamentele.

6. Investiții mici și discreționare 

Spre deosebire de o proprietate, nu ți se cere să plătești o sumă mare de bani dintr-o dată, ceea ce înseamnă că poți investi sume mici la discreția ta. În cazul proprietăților și al creditelor ipotecare, este de așteptat să plătești în avans întreaga valoare a investiției.

7. Lichiditatea

Cele mai multe acțiuni se tranzacționează public la o bursă importantă, ceea ce facilitează cumpărarea și vânzarea acestora. De asemenea, acțiunile reprezintă o investiție mai lichidă în comparație cu alte opțiuni, cum ar fi investițiile imobiliare, pe care nu le poți vinde rapid.

8. Ușor de început 

Prin intermediul pieței bursiere este ușor să cumperi acțiuni ale companiilor. Le poți achiziționa prin intermediul unui broker sau al unui consultant financiar, sau online. De îndată ce ți-ai creat un cont, poți începe să investești în acțiuni în doar câteva minute.

Ești novice în materie de investiții la bursă și nu ești sigur de unde să începi?

Înregistrează-te și deschide un cont demo fără riscuri . Acest cont de practică te va ajuta să începi și îți va da încrederea necesară pentru a face prima investiție la bursă. Platforma și aplicația CAPEX.com a ajutat oameni din întreaga lume să înceapă să investească în acțiuni, oferind acces la +5.000 de acțiuni și fonduri listate la 10 burse de valori globale .

Deschide un cont demo

Investitia la Bursa - Riscuri

Investițiile în acțiuni implică anumite riscuri. Acest lucru are drept cauză faptul că toate tipurile de investiții implică un anumit grad de incertitudine, iar acesta este un aspect pe care trebuie să îl iei în considerare în mod serios înainte de alocarea unui capital. Asigură-te că folosești instrumentele noastre de management al riscului. Acestea sunt câteva dintre riscurile pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a începe să faci investiții la bursă:

Riscul investițional reprezintă nivelul de incertitudine inerent tuturor tipurilor de investiții. Adesea, cu cât randamentul este mai mare, cu atât riscul este mai mare. Tipul de risc investițional pe care ți-l asumi depinde de profilul tău de risc ca investitor. Volatilitatea prețului acțiunilor oferă o măsură a valorii globale la care piețele bursiere fluctuează în sus și în jos. Acestea sunt, uneori, mișcări bruște imprevizibile ale prețurilor. Riscul de lichiditate apare atunci când o societate nu dispune de suficiente active care să poată fi convertite în numerar pentru a-și îndeplini obligațiile financiare și pentru a-și achita datoriile la timp, fără a avea repercusiuni asupra prețului acțiunilor sale. Riscul de companie reprezintă nivelul de expunere pe care îl are acțiunea în care ai investit din cauza unor circumstanțe care au un impact negativ asupra profiturilor, ceea ce ar putea duce la eșecul acesteia. Riscul de piață este legat de pierderile pe care le poți suferi în cazul în care întreaga piață este afectată de mișcări nefavorabile ale prețurilor. Riscul valutar apare atunci când modificarea cursului de schimb valutar are un impact asupra operațiunilor și profiturilor companiei în care ai investit.

Cum să Investesti la Bursă dacă ești începător

Primul lucru la care trebuie să te gândești este cum să începi să investești în acțiuni. Pentru început, încercă să înțelegi care dintre următoarele abordări ți se potrivește cel mai bine?

Unii investitori au la dispoziție câteva ore pe săptămână pentru a dedica investițiilor la bursă și aleg să cumpere acțiuni individuale, în timp ce alții adoptă o abordare mai puțin activă.   Unii investitori doresc să se implice activ în administrarea investițiilor lor, în timp ce alții preferă abordarea ”set it and forget it”. Unii sunt persoane analitice și le place să facă calcule și să se dcercetări, în timp ce alții nu au nicio dorință de a se scufunda în calcule matematice sofisticate. Unora le place să citească despre diferitele companii în care pot investi, în timp ce altora le place să analizeze graficele cotațiilor bursiere și formațiunile de trend pentru a identifica oportunitățile cu risc redus/ recompensă mare. Unii urmăresc să-și multiplice suma de bani din contul lor de investiții, în timp ce alții doresc să genereze venituri, precum și să-și crească și să-și protejeze avuția. Vestea bună este că, indiferent în care dintre aceste abordări te regăsești, ești în continuare un candidat excelent pentru a deveni un investitor la bursă. Singurul lucru care se va schimba este cum .

Investiții Bursă Pasive vs Active

Dacă îți administrezi propriul portofoliu, poți decide să investești în acțiuni în mod activ sau pasiv. Principala diferență între cele două opțiuni este aceea că tu stabilești orizontul de timp în care vrei să investești. Investitorii pasivi adoptă, în general, o perspectivă pe termen lung (cumpără și păstrează activul suport), în timp ce investitorii activi tranzacționează deseori mai des.

Investitorii activi încearcă să se sincronizeze cu piața în căutarea oportunităților de a cumpăra la prețuri mici și de a vinde la prețuri mari. Dacă intenționezi să iei o poziție pe termen mai scurt, ai putea lua în considerare tranzacționarea acțiunilor prin intermediul CFD-urilor , o formă de investiție mai speculativă.

Cumpărarea activului subiacent

Investitorii cumpără activele subiacente cu scopul de a obține un randament financiar pe termen lung. Durata acestui proces va depinde de circumstanțele individuale. Unii oameni investesc în acțiuni pentru a obține independența financiară și pentru a se pensiona devreme, în timp ce alții investesc pentru a finanța educația copiilor sau pentru alte nevoi. Indiferent de scop, cumpărarea activului suport implică de obicei urmărirea unei strategii de investiții în acțiuni cu un orizont de timp de cel puțin un an.

De obicei, investitorii vor alege active a căror valoare se preconizează că va crește până în momentul în care vor fi gata să își convertească investiția în numerar. Nu există reguli clare cu privire la activele care ar trebui să intre într-un portofoliu de investiții , iar diversificarea portofoliului pe diferite clase de active este o opțiune aleasă de mulți investitori experimentați.

Cumpărarea Activului Subiacent este, în general, potrivită pentru cei care

Își propun să dețină acțiunile pentru o perioadă îndelungată   Urmăresc doar să profite de evoluțiile ascendente ale prețului   Sunt dispuși să acopere întreaga valoare a tranzacției în avans   Nu doresc să utilizeze efectul de levier pentru a-și amplifica expunerea

Deschide un Cont Invest   Cum să Cumperi Acțiuni la Bursă

Tranzacționarea CFD-urilor pe Acțiuni

Tranzacționarea se referă la specularea pe piața financiară fără a deține activele subiacente. Cu ajutorul CFD-urilor, poți tranzacționa în ambele direcții și poți folosi efectul de levier pentru a-ți amplifica expunerea. Vânzarea în lipsă (a merge short) este inversul tranzacției de cumpărare (a merge long), permițându-ți să profiți dacă previzionezi corect o scădere a prețului unei acțiuni. Cu toate acestea, te rugăm să reții că tehnica de short selling este o strategie de tranzacționare cu risc major, deoarece prețurile acțiunilor pot continua să crească - teoretic, fără limite. Este esențial să iei măsuri pentru a-ți gestiona riscul.

Efectul de levier este în esență un împrumut de la brokerul tău de acțiuni care îți permite să controlezi o sumă de bani mai mare decât cea pe care ai alocat-o tranzacției. De exemplu, un efect de levier de x5 înseamnă că poți tranzacționa 500 de dolari cu un depozit de doar 100 de dolari. Efectul de levier este un instrument puternic care îți poate amplifica potențialele profituri. Cu toate acestea, îți poate majora și pierderile, așa că este important să înțelegi riscurile.  

De asemenea, merită menționat faptul că pozițiile CFD care rămân deschise peste noapte sunt supuse unui mic comision, raportat la valoarea poziției. Aceasta este, în esență, o plată a dobânzii pentru a acoperi costul efectului de levier pe care îl utilizezi peste noapte.

Tranzacționarea prin intermediul CFD-urilor este, în general, potrivită pentru cei care:

Doresc să tranzacționeze în ambele direcții   Dispun de o investiție inițială mai mică   Doresc să folosească efectul de levier pentru a-și amplifica expunerea   Doresc să facă hedging pe un portofoliu de acțiuni existent Nu sunt interesați să dețină activul suport

Deschide un Cont de Tranzacționare    Ce sunt CFD-urile

Tranzacționarea prin intermediul CFD-urilor și cumpărarea acțiunilor diferă în mod caracteristic, ceea ce exercită influență asupra anumitor factori, cum ar fi puterea de cumpărare, eficientizarea capitalului și modul în care este determinat rezultatul tranzacției. Tranzacționarea prin intermediul CFD-urilor implică sincronizarea cu piața , în timp ce buy-and-hold se bazează pe timpul petrecut în piață . Află mai multe modalități de tranzacționare și investiții la bursă, accesând Academia CAPEX .

Investiții în Acțiuni vs. Fonduri

Investițiile la bursă nu trebuie să fie complicate. Pentru majoritatea oamenilor, o investiție la bursă presupune să aleagă între două tipuri de investiții.

Poți opta pentru oricare dintre următoarele abordări sau le poți folosi pe amândouă. Modul în care investești în acțiuni depinde de obiectivele tale de investiții și de cât vrei să te implici în administrarea portofoliului tău.

Acțiuni individuale

Dacă îți place să te documentezi și să citești despre piețe și companii, investiția în acțiuni individuale ar putea fi o modalitate bună de a începe. Chiar dacă prețul acțiunilor unor companii pare mare, poți să te gândești să cumperi fracțiuni de acțiuni dacă ești la început de drum și dispui de o sumă modestă de bani.

Acțiuni ordinare vs acțiuni preferențiale

Acțiunile ordinare și acțiunile preferențiale au caracteristici diferite. Tipul acțiunilor în care alegi să investești depinde de obiectivele tale.

Acțiunile ordinare permit acționarilor să aibă drept de vot la adunările acționarilor și să primească dividende, cu condiția ca respectiva companie să le plătească; Acțiunile preferențiale sunt emise pentru acționari ca beneficiari prioritari ai dividendelor. De obicei, acestea nu sunt însoțite de drepturi de vot, dar este probabil ca deținătorii acestor acțiuni să poată pretinde câștiguri mai mari decât acționarii obișnuiți;

Dacă obiectivul persoanei care investește la bursă este acela de a obține venit sau dividende, atunci ar putea lua în considerare acțiunile preferențiale.

Fonduri de Investiții în Acțiuni

Fondurile de investiții în acțiuni oferă expunere la cele mai mari și mai lichide piețe bursiere din lume și pot oferi investitorilor posibilitatea de a deține acțiuni ale unora dintre cele mai de succes companii din lume. Atunci când investești într-un fond de investiții în acțiuni, deții, de asemenea, mici părți din fiecare dintre aceste companii. Poți pune mai multe fonduri laolaltă pentru a construi un portofoliu diversificat.

ETF-uri vs Fonduri Mutuale

ETF-urile și fondurile mutuale sunt instrumente de investiții similare, principala diferență constând în faptul că ETF-urile tind să fie administrate pasiv, în timp ce fondurile mutuale tind să fie în mod activ.

Fondurile tranzacționate la bursă sunt instrumente care urmăresc performanța unui grup de active suport. Atunci când investești într-un ETF, este ca și cum ai cumpăra acțiuni dintr-o selecție foarte largă de companii care fac parte din același sector sau care alcătuiesc un indice bursier, cum ar fi S&P 500. Acțiunile ETF-urilor se tranzacționează la bursă ca, similar acțiunilor, dar oferă o diversificare mai amplă decât deținerea unei acțiuni individuale.   Fondurile mutuale se aseamănă în anumite privințe cu ETF-urile, dar există și diferențe importante. Fondurile mutuale administrate în mod activ au administratori care aleg diferite acțiuni pentru a depăși performanța unui indice de referință . Atunci când cumperi acțiuni ale unui fond mutual de acțiuni, potențialele tale profituri provin din dividende, venituri din dobânzi și câștiguri de capital.

Reține că nu există un mod corect sau unul greșit de a face investiții la bursă. Costurile și responsabilitățile tale vor varia în funcție de abordarea activă sau pasivă. Fondurile mutuale sunt administrate în mod profesionist și pot presupune comisioane mai mari. În cazul ETF-urilor și al fondurilor indexate, le poți achiziționa singur și pot implica comisioane mai mici. Un portofoliu diversificat te poate ajuta să te pregătești pentru riscuri și să nu mizezi totul pe o singură carte.

Investește la Bursă cu ajutorul Analizei Tehnice & Analizei Fundamentale

Înainte de a investi în acțiuni, este bine să te documentezi. Scopul analizării și evaluării acțiunilor este acela de a determina ce acțiuni merită cumpărate sau tranzacționate și care ar trebui evitate.

Analiza fundamentală și analiza tehnică sunt două modalități obișnuite de clasificare și selectare a acțiunilor. Cum și când să le folosești poate fi o chestiune de stil investițional, dar fiecare are punctele sale forte.

Analiză fundamentală a acțiunilor

Analiza fundamentală presupune analizarea tuturor informațiilor disponibile referitoare la o companie, inclusiv performanța financiară, stabilitatea sa financiară și vulnerabilitatea acesteia în raport cu companiile concurente, pentru a determina dacă acțiunea este subevaluată sau supraevaluată.  

În cadrul acestei forme de analiză, investitorii studiază datele financiare și folosesc adesea rapoarte financiare pentru a stabili dacă o acțiune merită cumpărată sau nu:

Raportul Preț-Câștig (PER) reprezintă relația dintre prețul acțiunilor unei companii și câștigurile pe acțiune (EPS). Investitorii doresc să cumpere companii solide din punct de vedere financiar, care oferă un bun randament al investiției (ROI). Printre numeroasele rapoarte, P/E face parte din procesul de analiză a investițiilor la bursă, deoarece cu ajutorul acstuia ne putem da seama dacă plătim un preț corect. Randamentul Dividendelor este plata anuală a dividendelor unui titlu de valoare exprimată ca procent din prețul său curent. Acest randament procentual îți spune care ar fi randamentul anual al investiției tale pentru prețul pe care l-ai plătit pentru titlul respectiv. Datorită efectului de capitalizare, reinvestirea dividendelor - în loc să le încasezi - îți poate crește randamentul total. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) este o măsură a venitului net al unei companii împărțit la capitalul propriu al acesteia. ROE este considerat un indicator al profitabilității unei companii și al eficienței acesteia în a genera profituri. Cu cât ROE este mai mare, cu atât mai eficient este managementul unei companii în ceea ce privește generarea veniturilor și creșterea din finanțarea din capitaluri proprii.

Analiza tehnică a acțiunilor

În cadrul acestui tip de analiză, investitorii scanează graficele acțiunilor și analizează trendurile, formațiunile grafice și indicatorii pentru a putea previziona mișcările viitoare ale prețului unei acțiuni. Cei care folosesc analiza tehnică consideră că evoluția istorică a prețurilor poate fi folosită pentru a anticipa mișcările viitoare ale acestora.

Analiză & Predicții Preț Dow Jones Prognoză NASDAQ 100 & Previziuni Preț

Nu există un consens general cu privire la cea mai bună metodă de identificare a mișcărilor viitoare ale prețurilor, astfel încât majoritatea adepților analizei tehnice își dezvoltă treptat propriul set de reguli bazate pe cunoștințele și experiența lor.

Price action reprezintă mișcarea în timp a prețului unui titlu de valoare, care formează baza unui grafic al prețului acțiunilor și face posibilă analiza tehnică. Mulți traderi folosesc graficele cu lumânări, deoarece acestea ajută la o mai bună vizualizare a mișcărilor prețului acțiunilor, evitând orice analiză fundamentală în favoarea concentrării doar pe nivelurile de suport și rezistență pentru a anticipa breakout-urile și consolidările. Indicatorii tehnici sunt semnale euristice sau bazate pe formațiuni determinate de prețul, volumul și/sau interesul deschis pentru un titlu de valoare sau un contract, utilizate de către traderi pentru a înțelege mai bine cererea și oferta pentru titlurile de valoare și psihologia pieței. Printre exemple se numără Relative Strength Index (RSI) , Ichimoku , Stochastic , mediile mobile , MACD , Benzile Bollinger și multe altele. Teoria Dow este o teorie a piețelor financiare elaborată de Charles H. Dow, care se bazează pe șase teoreme de bază, acestea fiind un precursor al analizei tehnice din zilele noastre. La un nivel înalt, teoria Dow descrie trendurile pieței și modul în care acestea se comportă de obicei. La un nivel mai elaborat, precum teoria Elliott Waves , aceasta oferă semnale care pot fi folosite pentru a identifica și ulterior a tranzacționa pe trendul primar al pieței

SUGESTIE : Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să investești la bursă folosind analiza tehnică, vizitează pagina principală a Academiei CAPEX , unde poți găsi cursuri gratuite despre tranzacționare și investiții la bursă.

Ambele forme de analiză pot dezvălui potențiale informații valoroase, iar concentrarea pe un singur stil ar putea să te facă să omiți indicii importante despre valoarea unei acțiuni. Și, întrucât durata preconizată a unei tranzacții se poate schimba, utilizarea ambelor forme de analiză ar putea fi cea mai bună abordare. Concentrează-te pe factorii fundamentali pentru a selecta companiile și pe factorii tehnici pentru a determina prețul ideal de intrare sau de ieșire.

Cum sa Investesti la Bursa - Stiluri și Strategii de Investiții la Bursă

Investitorii pot avea abordări diferite - sau diferite strategii de investiții de investiții la bursă - pentru a-și atinge obiectivele aferente portofoliilor lor. Acestea joacă un rol esențial în determinarea riscurilor și a potențialelor randamente viitoare.

Investitorii își pot schimba strategia în funcție de condițiile de piață și pot utiliza o combinație de stiluri și strategii de investiții la bursă.

Investiții la bursă de tip buy-and-hold

Ne place atunci când lucrurile au o etichetă clară și nu poți fi mai clar decât buy and hold . Investitorii de tip buy-and-hold caută investiții în acțiuni despre care cred că vor avea performanțe bune timp de mai mulți ani. Ideea este de a nu intra în panică atunci când piața scade sau se prăbușește pe termen scurt, ci de a-și păstra investițiile și de a rămâne pe poziții.  

Buy-and-hold funcționează numai dacă investitorii cred în potențialul pe termen lung al investiției lor, în ciuda unor scăderi pe termen scurt. Această strategie presupune ca investitorii să își evalueze cu atenție investițiile în acțiuni - indiferent dacă este vorba de fonduri de indici generali sau de o companie tânără în plină ascensiune - pentru perspectivele lor de creștere pe termen lung.

Investește la bursă folosind tehnica de mediere a costului în dolari (DCA)

Cea mai mare provocare când vine vorba despre sincronizarea cu piețele este să reușești să o faci în mod consecvent. Pentru cei care fac investiții la bursă și nu vor să își încerce norocul în ceea ce privește sincronizarea cu piața, dar doresc totuși un bun punct de intrare în piață, strategia de mediere a costului în dolari (Dollar Cost Averaging - DCA) poate fi una atractivă.

Investitorii care aplică strategia de mediere a costului în dolari pentru a intra în piață își eșalonează achizițiile de acțiuni sau de fonduri în timp, cumpărând de aceeași sumă la intervale regulate. Acest lucru ajută la netezirea prețului de achiziție în timp, deoarece cumperi mai multe acțiuni atunci când prețul acțiunilor este în scădere și cumperi mai puține acțiuni atunci când prețul acțiunilor este în creștere. În timp, obții un preț mediu de intrare mai bun și atenuezi impactul volatilității pieței asupra portofoliului tău.

Investiții în acțiuni cu momentum

Investitorii de momentum sunt mereu pe val. Aceștia cred că învingătorii continuă să câștige, iar învinșii continuă să piardă. Ei caută să cumpere acțiuni care urmează un trend ascendent. Deoarece cred că pierzătorii continuă să scadă, pot alege să vândă în lipsă aceste titluri prin intermediul CFD-urilor.

Aceștia folosesc o abordare strict bazată pe date pentru tranzacționare și caută formațiuni în prețurile acțiunilor și știri precum cele din perioada sezonului raportărilor pentru a-și fundamenta deciziile de cumpărare. Cei care aderă la o strategie de momentum trebuie să fie mereu ”la butoane” și să fie gata să cumpere și să vândă în mod frecvent. Scopul este de a acumula profituri pe parcursul lunilor, nu al anilor, spre deosebire de strategiile de tip buy-and-hold care adoptă o abordare de tip set it and forget it .

Analizează piața pentru obține idei de Investiții la Bursă

În sfârșit, ai învățat noțiunile de bază despre conceptul de investiții la bursă. Ai învățat cum să citești graficele bursiere și începi prin a alege câteva dintre companiile tale preferate și a le analiza situațiile financiare. Fii la curent cu știrile recente despre industriile în care ești interesat să investești. Este bine să ai câteva cunoștințe de bază despre domeniul în care te bagi, pentru a nu investi orbește.

Problema este că, uneori, investitorii începători nu știu de unde să înceapă sau, mai exact, cum să selecteze acțiunile. Pentru a selecta o acțiune individuală, investitorii au nevoie mai întâi de o sursă bună de potențiale achiziții.

Prima analiză - calitatea monedei de bază 

În prezent, o mare parte din sfaturile care pretind să acopere întreg conceptul de investiții la bursă se concentrează doar pe selectarea propriu-zisă a acțiunilor străine sau locale individuale, fără a ține cont de un aspect esențial - calitatea monedei subiacente. 

Oricine deține acțiuni cu expunere concentrată pe o monedă în scădere a plătit de nenumărate ori această greșeală, indiferent dacă își dă seama sau nu.  
  
Pentru a te proteja, ai nevoie ca o parte cât mai mare din acțiunile tale să fie exprimate în monedele care au șanse să își mențină valoarea reală, sau să se aprecieze pe termen lung și să îți consolideze portofoliul odată cu ele. Asta deoarece o investiție bună în acțiuni denominate într-o monedă greșită poate deveni o investiție proastă și invers.

Pasul 1 - Identifică monedele pe care vrei să  ai expunere în portofoliul tău 

Studiăză graficele săptămânale sau lunare ale pieței valutare sau indicii valutari reprezentativi pentru perioada de deținere preconizată. Dacă plănuiești să cumperi și să păstrezi acțiuni timp de luni sau ani, vrei să vezi tendințele din ultimii câțiva ani.  Identifică valutele cu cele mai sănătoase tendințe de creștere în acea perioadă. Verifică dacă fundamentele economice naționale care stau la baza acestei tendințe susțin această creștere bună sau cel puțin cu rate constant scăzute ale datoriei în raport cu produsul intern brut (PIB) și cu o cultură a disciplinei fiscale, nu cu deficitul bugetar și comercial în creștere.   

Pasul 2 - Alocă un procent din portofoliul tău pentru fiecare monedă  

Alocând procente din portofoliul tău pentru instrumente denominate sau legate de acele monede care au mai multe șanse să se aprecieze pe termen lung.   

Pasul 3 - Alege acțiunile individuale care asigură acea expunere procentuală  

Apoi cumpără activele specifice pe care le dorești care sunt denominate sau cu expunere pe acele valute, astfel încât să ai o anumită parte a portofoliului tău atât în valutele potrivite, cât și în active denominate în acele valute.  

A doua analiză - calitatea companiilor 

Încearcă să cauți acțiuni cu un raport P/E scăzut, de exemplu, mai mare de zero (arată că societatea este profitabilă), dar mai mic de cinci.  De asemenea, ia în considerare acțiuni ale căror raport P/E anticipat este mai mic decât cel actual. Acest lucru denotă faptul că investitorii se așteaptă ca profiturile să crească, iar dacă acest lucru se va întâmpla, acțiunea este o achiziție mai bună la prețul actual.  IPO -ul ar trebui să fi avut loc cel puțin acum un an; sunt preferabile acțiunile care sunt listate la bursă de 10 ani sau mai mult.  Caută prețuri de peste 2 dolari pe acțiune, excluzând acțiunile penny. De asemenea, ia în considerare volumul mediu (peste 300.000 de acțiuni) și marja de operare (peste 10%).  Dacă acțiunile cu dividende se află pe lista ta de priorități investiționale, caută un randament de peste 5%, dar o rată de distribuire sub 100%. 

Atunci când analizezi pentru a identifica acțiuni pe baza filtrelor de mai sus vei obține o listă de candidați pentru potențiale investiții. Cu toate acestea, nu toate merită să investețti în ele.

A treia analiză - graficele acțiunilor 

Vezi graficele acțiunilor selectate în baza analizelor de mai sus. Următoarele criterii pentru investiții la bursă sunt:

Caută doar acțiuni al căror preț este în zona unui nivel de suport major pe termen lung. Dorim să cumpărăm acțiuni la prețuri mici (în raport cu valorile istorice), nu la prețuri mari. Pozițiile de investiții nu necesită un stop loss , dar ar trebui să ai în vedere un preț la care să ieși dacă condițiile nu se îmbunătățesc pentru acțiune. O investiție nu înseamnă că o păstrezi pentru totdeauna dacă nu performează în măsura în care te aștepți. Este necesară o toleranță scăzută pentru acțiunile care continuă să scadă.  De asemenea, să ai un plan concret pentru modul în care vei ieși dintr-o tranzacție profitabilă sau pierzătoare. Definește cum și de ce vei ieși. Din moment ce am folosit suportul pentru a intra în tranzacție, poți lua în considerare ieșirea chiar sub un nivel de rezistență major pe termen lung. Odată ce ai ieșit din tranzacție, nu-ți face griji cu privire la ceea ce face acțiunea după aceea. Ia banii și investește la bursă în alte acțiuni, trecând din nou prin același proces, așa cum am discutat mai sus. 

Toate acestea ne conduc la o ultimă îndrumare despre cum să alegem acțiuni: 

În cazul în care cumperi la nivelul de suport, plănuind să ieși chiar sub nivelul de rezistență, potențialul de creștere ar trebui să depășească riscul de scădere. În multe cazuri, strategii de piață consideră că un raport ideal risc/recompensă pentru investițiile lor este de aproximativ 1:3, adică trei unități de randament așteptat pentru fiecare unitate de risc suplimentar. Investitorii pot controla raportul risc/recompensă folosind ordinele stop-loss și take-profit .

Cum să-ți Diversifici Investițiile la Bursă pentru a Reduce Riscul

Deși o investiție în acțiuni este mai riscantă decât una în obligațiuni, există modalități de a reduce riscul investițional, de exemplu prin diversificare. Diversificarea înseamnă să investești în diferite tipuri de acțiuni, sectoare și piețe, astfel încât să-ți distribui riscul. În cazul în care un anumit tip de acțiuni sau de fonduri scade în valoare, dar alte tipuri de investiții cresc sau rămân la fel, portofoliul tău per total nu este afectat în mod semnificativ.

Iată câteva modalități prin te poți diversifica atunci când vine vorba despre investiții la bursă:

Diversificare Investiții Bursă după Categorie

Unele acțiuni pot satisface ambele obiective (aprecierea prețului acțiunilor și plata dividendelor), cel puțin într-o anumită măsură, dar majoritatea acțiunilor pot fi clasificate într-una dintre aceste trei categorii: creștere, venit sau valoare. Cei care înțeleg caracteristicile fiecărui tip de acțiuni pot folosi aceste cunoștințe pentru a-și consolida portofoliile mai eficient.

1. Investiții în Acțiuni de Valoare

Companiile subevaluate pot oferi adesea profituri pe termen lung pentru cei care își fac temele în mod conștiincios. O acțiune de valoare se tranzacționează la un preț mai mic decât cel la care ar trebui să fie pe baza statutului său financiar și a indicatorilor tehnici de tranzacționare. Este posibil să aibă rate ridicate de plată a dividendelor sau rapoarte financiare slabe, cum ar fi raportul preț/valoare contabilă sau raportul preț-castig. De asemenea, prețul acțiunilor poate să fi scăzut din cauza percepției publice cu privire la factori care nu au prea mare legătură cu operațiunile curente ale companiei.

Acțiunile de valoare sunt cele mai bune pentru investitorii care doresc să își păstreze titlurile de valoare pe termen lung. Dacă investești în companii de valoare, este posibil să dureze ani (sau mai mult) pentru ca afacerile lor să se extindă.

Top Acțiuni de Valoare pentru 2023

2. Investiții în Acțiuni de Creștere

Este posibil ca anumite companiile în creștere să aibă în prezent un ritm de dezvoltare mai rapid decât cel al piețelor în general și, adesea, acestea alocă cea mai mare parte a veniturilor lor actuale pentru a se extinde în continuare. Fiecare sector al pieței are companii de creștere, dar acestea sunt mai răspândite în anumite domenii, cum ar fi tehnologia, energia alternativă și biotehnologia.

Acțiunile de creștere sunt în mod inerent mai riscante și, în general, prosperă doar în anumite condiții economice. Investitorii care au în vedere orizonturi investiționale mai restrânse cu un potențial mai mare decât companiile de valoare sunt cei mai calificați pentru investițiile de creștere. Acțiunile de creștere sunt, de asemenea, ideale pentru investitorii care nu sunt preocupați de fluxul de numerar al investițiilor sau de dividende.

Top Acțiuni de Creștere pentru 2023

3. Investitii in Actiuni de Venit

Acțiunile cu venit sau de venit sunt companii care plătesc dividende în mod consecvent investitorilor lor. Acțiunile cu dividende sunt, de obicei, companii bine poziționate, cu un istoric de distribuire a profiturilor către acționari. Un portofoliu alcătuit din acțiuni care plătesc dividende se poate capitaliza semnificativ pe parcursul mai multor ani.

Investitorii se orientează către acțiunile de venit pentru a-și consolida portofoliile de venit fix cu randamente ale dividendelor care, de obicei, le depășesc pe cele ale instrumentelor garantate, cum ar fi obligațiunile sau conturile de economii. Acțiunile cu dividende sunt populare în rândul pensionarilor și al celor care caută să genereze venituri pasive.

Top Acțiuni cu Dividende pentru 2023

Diversificare dupa Sector

Un portofoliu bine diversificat va oferi mai multe beneficii și mai puține dezavantaje decât un număr mic de acțiuni deținute individual. Diversificarea în diferite sectoare bursiere ajută la atenuarea riscurilor specifice sau nesistematice cauzate de factori care afectează anumite industrii sau companii din cadrul unei industrii.

1. Investiții în Acțiuni de energie

Sectorul energetic include companii care își desfășoară activitatea în industria petrolului și a gazelor naturale. Acesta include companii de explorare și producție de petrol și gaze naturale, precum și producători de alți combustibili de consum, cum ar fi cărbunele și etanolul.

Caracteristici : Volatile, cu istoric de plata a dividendelor, ultrasensibile la prețurile materiilor prime.

Top Acțiuni Petroliere      Top ETF-uri din Sectorul Energetic

2. Investiții la Bursă în Acțiuni pe Materii Prime

Sectorul materiilor prime include companii care furnizează diverse bunuri pentru a fi utilizate în producție și în alte aplicații. În cadrul sectorului materiilor prime veți găsi producători de produse chimice, materiale de construcții și containere și ambalaje, alături de acțiuni miniere și altele.

Caracteristici : Volatile, orientate pe creștere, cu istoric de plata a dividendelor, sensibile la prețurile materiilor prime.

Top Acțiuni Miniere      Top ETF-uri pe Aur

3. Investiții Bursă în Acțiuni din sectorul Industrial

Sectorul industrial cuprinde o gamă largă de activități diferite care implică, în general, utilizarea de echipamente grele. Acțiunile de transport, cum ar fi liniile aeriene, căile ferate și companiile de logistică, se regăsesc în sectorul industrial.

Caracteristici: Volatile, orientate pe creștere, cu istoric de plata a dividendelor.

Cele mai bune acțiuni ale companiilor aeriene

4. Investitii in Actiuni de Utilități

Sectorul utilităților cuprinde toate tipurile de companii de utilități pe care ți le poți imagina. În cadrul acestui sector, vei găsi companii de utilități specializate în punerea energiei electrice la dispoziția clienților rezidențiali și comerciali, precum și specialiști în transportul și distribuția de gaze naturale.

Caracteristici: Volatile, cu istoric de plata a dividendelor, ultrasensibile la prețurile materiilor prime.

Top acțiuni de Energie Regenerabilă

5. Investitie in Actiuni în domeniul Sănătății

Sectorul sănătății are două componente principale. O componentă include companiile care dezvoltă produse farmaceutice și tratamente bazate pe biotehnologie, precum și instrumentele analitice și consumabilele necesare pentru studiile clinice care testează aceste tratamente.

Caracteristici : Cu istoric de plata a dividendelor, defensive.

Top Acțiuni din domeniul Sănătății

6. Acțiuni din sectorul Financiar

Sectorul financiar include companii care se ocupă în principal de operațiunile cu bani. Băncile sunt un grup cheie în cadrul acestui sector, dar printre cele financiare vei găsi, de asemenea, companii de asigurări, case de brokeraj, furnizori de finanțare a consumatorilor și companii din sfera fintech.

Caracteristici : Orientate spre creștere, cu istoric de plata a dividendelor, sensibile laratele dobânzilor.

Top Acțiuni din sectoul Financiar

7. Acțiuni din sectorul bunurilor de consum discreționar

Sectorul bunurilor de consum discreționar cuprinde bunuri și servicii pentru care cererea consumatorilor depinde de situația financiară a acestora. Acest sector include companii care vând articole cu prețuri mai mari, cum ar fi automobilele și bunurile de lux, precum și produse de agrement.

Caracteristici : Volatile, orientate spre creștere, sensibile la schimbările climatului economic.

Top Acțiuni Auto Electrice

8. Acțiuni din sectorul bunurilor de consum de bază

Sectorul bunurilor de consum de bază include bunuri și servicii de care consumatorii au nevoie, indiferent de situația lor financiară actuală sau de climatul economic actual. Categoria include companii din industria alimentară, a băuturilor și a tutunului, precum și produse de uz casnic și de îngrijire personală.

Caracteristici : Volatile, orientate spre creștere, sensibile la schimbările climatului economic.

Top Acțiuni cu Dividende

9. Investiții în Acțiuni din domeniul IT

Sectorul tehnologic cuprinde companii care se concentrează pe crearea de software sau pe furnizarea de servicii legate de implementarea soluțiilor tehnologice, cum ar fi securitatea cibernetică, în timp ce altele sunt mai mult implicate în construirea de echipamente, componente și hardware care fac posibilă tehnologia. Include, de asemenea, producătorii de semiconductori și de echipamente utilizate pentru a produce cipuri semiconductoare.

Caracteristici : Volatile, orientate spre creștere, cu un raport preț-câștig mare.

Top Acțiuni AI     Acțiuni din sfera Generative AI

10. Investiții la Bursă în sectorul serviciilor de comunicații

Sectorul serviciilor de comunicații include câteva domenii majore care inițial făceau parte din alte sectoare. Furnizorii de servicii de telecomunicații reprezintă o ramură a acestui sector. La cealaltă extremitate se află companiile de media și divertisment, care includ atât mass-media mai vechi, cum ar fi televiziunea și radioul, cât și mass-media interactivă prin intermediul internetului și a unor forme mai noi de comunicare.

Caracteristici : Volatile, orientate spre creștere.

11. Sectorul imobiliar

Sectorul imobiliar include, în general, două tipuri diferite de investiții legate de bunuri imobiliare. Unele acțiuni din acest sector sunt responsabile de dezvoltarea de noi proiecte imobiliare și apoi de gestionarea acestora prin găsirea de chiriași pentru diverse spații din cadrul proprietății proiectului. În completare, cele mai multe fonduri de investiții imobiliare (REIT) activează în diverse domenii ale industriei imobiliare.

Caracteristici : Mai puțin volatile, cu un istoric de plată a didivendelor, sensibile la ratele dobânzilor.

Top REIT-uri imobiliare pentru 2023

Diversificare Investitii la Bursa după Locatie

Deține companii situate în Statele Unite, Europa, Japonia și pe piețele emergente . Diversificarea îți permite să profiți de creștere fără a fi vulnerabil la o singură zonă geografică.

Investește la Bursa Americană de Valori

Dolarul american este moneda de rezervă a lumii și, atâta timp cât acest lucru nu se va schimba, va avea un avantaj major față de majoritatea celorlalte monede din lume. Având în vedere că monedele de risc sunt în declin în raport cu dolarul american, este prudent să iei în considerare posibilitatea de a investi în acțiuni americane pentru a-ți proteja capitalul împotriva riscului valutar asociat piețelor emergente și piețelor de frontieră.

Bursa Americană de Valori cuprinde multe dintre cele mai mari companii blue-chip, ceea ce oferă investitorilor acces la coloși de trilioane de dolari sau la indici bursieri precum Dow Jones.

Cum să Investești la Bursa Americană de Valori I Top Acțiuni din SUA 2023

Investește la Bursa de Valori Europeană

În timp ce piețele de acțiuni din SUA sunt conduse de sectorul tehnologic și de cel al sănătății, piața bursieră europeană este mai diversificată pe sectoarele de consum, sănătate, financiar și energetic.

Potrivit experților, există câteva teme cheie care se conturează și care ar trebui să impulsioneze schimbările structurale și creșterea în Europa pentru mulți ani de acum înainte: inegalitatea socială, schimbările climatice și digitalizarea. În prezent, piețele europene par să aibă prețuri atractive, iar acest lucru ar putea oferi câteva oportunități interesante pentru cei care vor să facă investiții la bursă.

Cum să Investești la Bursele de Valori Europene I Top Acțiuni europene 2023

Investește la Bursă pe piețele GCC

Investițiile pe piețele bursiere GCC oferă investitorilor acces la economii înfloritoare precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Bahrein și Kuweit, precum și oportunitatea de a-și diversifica portofoliile de acțiuni dincolo de economiile occidentale, care sunt în mod tradițional favorizate.

IPO-urile GCC au prosperat în ciuda provocărilor globale, iar Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au jucat un rol semnificativ pe această piață, obținând împreună 7,35 miliarde de dolari din 35 de IPO-uri. Regiunea anticipează o ofertă puternică de IPO-uri, alimentată de stimulentele guvernamentale și de interesul investitorilor străini, peste 15 companii anunțându-și deja planurile de listare înainte de sfârșitul acestui an.

Cum să investești la Bursa din Arabia Saudită I Top Acțiuni din Arabia Saudită

Investiții Bursă în zona Asia Pacific

Dimensiunea și influența Asiei pe scena mondială demonstrează că Asia oferă o mare oportunitate pentru investitorii în acțiuni. Asia găzduiește unele dintre cele mai mari economii din lume, precum și unele dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume. Având în vedere că 60% din populația lumii trăiește în Asia, aceste regiuni sunt considerate ca fiind noile motoare ale creșterii globale.

Cum să Investești la Bursa din Asia I Top Acțiuni asiatice 2023

Investiții la Bursa din Japonia

Japonia este una dintre cele mai avansate națiuni din punct de vedere tehnologic din lume și una dintre cele mai mari economii, cu cel mai mare PIB în termeni nominali, după SUA și China. Japonia se bucură de progrese tehnologice în unele dintre cele mai complexe industrii din lume și este una dintre puținele țări din lume care are capacitatea de a-și produce singură semiconductorii.

Cum să Investești la Bursa din Japonia I Top Acțiuni japoneze 2023 

Investiții la Bursa din China

China este una dintre piețele emergente cu cea mai rapidă creștere din lume. După ce a consemnat o creștere economică puternică în ultimele două decenii, se așteaptă ca această țară să depășească Statele Unite și să devină cea mai mare economie a lumii în următorii ani. Și, având în vedere populația sa, creșterea economică a Chinei nu se estimează că va încetini prea curând.

Cum să Investești la Bursa din China I Top Acțiuni din China 2023 

Bursa din India

Piețele emergente, precum India, devin rapid motoare de creștere viitoare. În prezent, doar un procent foarte mic din economiile gospodăriilor indiene are expunere pe piața bursieră națională, dar cu un produs intern brut (PIB) în creștere cu peste 5% pe an și o piață financiară stabilă, este posibil ca din ce în ce mai mulți bani să intre în piață.

Cum să Investești la Bursa din India I Top Acțiuni din India 2023 

Investește la Bursă în 3 Pași

Primul lucru de care ai nevoie pentru a începe să investești la bursă este accesul la piață prin intermediul unui broker. Procesul de deschidere a unui cont de investiții este similar cu cel de deschidere a unui cont curent. Următorul pas este să identifici ce acțiuni vrei să cumperi și cât de mult vrei să investești în acțiunile respective. Documentează-te și evaluează-ți apetitul pentru risc înainte de a lua această decizie. În cele din urmă, plasează un ordin de cumpărare a acțiunii.

1. Deschide și alimentează-ți un Cont Invest cu noi 2. Documentează-te și selectează-ți acțiunile sau ETF-urile 3. Cumpără și vinde acțiuni pe platforma sau aplicația noastră

Începe să Investești la Bursă

1. Dechide un cont de investiții la bursă

Toate sfaturile despre cu să investești la bursă pentru începători nu te ajută prea mult dacă nu ai posibilitatea de a cumpăra acțiuni. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de un tip de cont specializat numit cont de brokeraj sau cont de investiții.

Aceste conturi sunt oferite de companii precum CAPEX.com. Deschiderea unui cont de brokeraj este, de regulă, un proces rapid și fără bătăi de cap, care durează doar câteva minute. Îți poți alimenta cu ușurință contul de investiții printr-un transfer de fonduri online sau prin orice altă metodă de plată disponibilă în țara ta.

Prin CAPEX.com poți să cumperi și să vinzi acțiuni în mod direct (adică să investești în acțiuni reale) prin intermediul unui Cont Invest, dar poți, de asemenea, să tranzacționezi fluctuațiile prețurilor acțiunilor prin intermediul Contractelor pentru Diferență (CFD-uri).

2. Selectează acțiunile sau fondurile de acțiuni

Acum că am răspuns la întrebarea cum poți investi în acțiuni, dacă ești în căutarea unor idei de investiții pentru începători, iată o listă cu top acțiuni la bursă în 2023 pentru a te ajuta să începi.

Desigur, în doar câteva paragrafe, nu putem trece în revistă tot ceea ce ar trebui să iei în considerare atunci când selectezi și analizezi acțiunile, dar iată care sunt conceptele de bază pe care trebuie să le stăpânești înainte de a începe:

Diversifică-ți portofoliul. Investește numai în business-uri pe care le înțelegi. Evită acțiunile cu volatilitate ridicată până când te obișnuiești cu investițiile. Învață metricle, indicatorii și conceptele de bază pentru evaluarea acțiunilor.

Prin CAPEX.com poți investi în +5.000 de acțiuni și ETF-uri listate pe 10 burse globale și poți tranzacționa 2.000 de CFD-uri pe acțiuni pentru speculații pe termen scurt sau pentru hedging pentru un portofoliu de acțiuni existent.

3. Stabilește cât de mult poți investi - apoi cumpără

Cât de mult ar trebui să investești la bursă depinde în totalitate de tine. Practic, nu există o suma minimă de investit la bursă prin noi, dar pot exista anumite cerințe de depunere. Ar trebui să investești doar sume pe care ești dispus să le riști, deoarece piețele ar putea evolua împotriva ta.

Autentifică-te în contul tău și accesează platforma noastră de investiții în acțiuni. De acolo, poți investi în mii de acțiuni populare, de la burse din întreaga lume. Pur și simplu caută acțiunea sau ETF-ul preferat pe platforma noastră, deschide graficul acesteia și plasează ordinul.

Folosind CAPEX WebTrader îți poți alcătui, ajusta și monitoriza portofoliul dintr-un singur loc, sau poți investi din mers prin intermediul aplicației noastre mobile complete pentru dispozitive mobile, iOS și Android. 

Concluzie despre Investiții Bursă

Să înveți cum să investești la bursă poate fi descurajant pentru începători, dar este doar o chestiune de a afla ce abordare de investiții în acțiuni vrei să folosești, ce fel de companii sunt potrivite pentru tine și câți bani vrei să investești în acțiuni.

Resurse gratuite

Înainte de a începe să faci investiții la bursă în acțiuni, ar trebui să iei în considerare utilizarea resurselor educaționale pe care le oferim, cum ar fi Academia CAPEX sau un cont demo de tranzacționare. La Academia CAPEX găsești o mulțime de cursuri de investiții la bursă din care poți alege și toate abordează un concept sau un proces financiar diferit - cum ar fi elementele de bază ale analizelor - pentru a te ajuta să devii un trader mai bun sau să iei decizii de investiții la bursă mai bine informate. 

Contul nostru demo este un loc potrivit pentru a învăța mai multe despre tranzacționarea cu efect de levier și vei putea să înțelegi îndeaproape cum funcționează CFD-urile - precum și cum este să tranzacționezi cu efect de levier - înainte de a risca un capital real. Din acest motiv, un cont demo la noi este un instrument excelent pentru investitorii în acțiuni care doresc să facă trecerea la tranzacționarea cu efect de levier.

Întrebări frecvente despre Investiții la Bursă

Aveți sfaturi despre investiții la bursă pentru începători? 

Toate principiile de mai sus despre cum să investești la bursă în acțiuni se adresează investitorilor începători. Dar dacă ar trebui să alegem un singur lucru pe care să-l spunem fiecărui investitor începător, acesta ar fi următorul: nu investi la bursă mai mult decât îți poți permite să pierzi. 

Te poți îmbogăți din investiții la bursă? 

Investițiile la bursă reprezintă una dintre cele mai populare modalități de a genera bogăție. Unul dintre punctele forte majore ale pieței bursiere este faptul că există atât de multe moduri în care poți profita de pe urma ei. Dar odată cu potențialul interesant de recompensă vine și un risc semnificativ, mai ales dacă vrei să te îmbogățești rapid.  

Care este suma minima de investit la bursa? 

Nu trebuie să aștepți până când vei dispune de sute de mii de dolari în bancă pentru a începe să investești. Nu există un minim pentru a începe să faci investiții la bursă, cu toate acestea, este posibil să ai nevoie de cel puțin 100 - 1.000 de dolari pentru a începe și pentru a putea aplica un management adecvat al riscului și al banilor, potrivit experților.

Care sunt cele mai bune cărți despre investiții la bursă? 

Există foarte multe cărți despre investiții la bursă pe care le poți studia, atât în mediul online, cât și în comerț. Însă nu toate merită atenția ta și totul depinde de informațiile pe care dorești să le dobândești. Și nu uita, teoria trebuie întotdeauna corelată cu practica.

Cum investesc la bursa daca sunt la inceput?

Primul lucru de care ai nevoie pentru a începe să investești la bursă este accesul la piață prin intermediul unui cont de investiții la un broker. Procesul de deschidere a unui cont de investiții la bursă este similar cu cel de deschidere a unui cont curent. Următorul pas este identificarea acțiunilor pe care intenționezi să le cumperi și stabilirea sumei pe care vrei să o investești în acțiunile respective. Documentează-te și evaluează propriul apetit pentru risc înainte de a lua această decizie. În cele din urmă, plasează un ordin de cumpărare a acțiunii.

Sunt sigure aplicațiile de investiții la bursă?

În general, da, aplicațiile de investiții la bursă pot fi utilizate în siguranță. Unele aplicații mai noi au avut probleme de fiabilitate în ultimii ani, situații în care aplicația se întrerupe și utilizatorii rămân fără acces la fondurile lor sau în care funcționalitatea aplicației este restricționată pentru o perioadă limitată. Chiar și în aceste cazuri, fondurile tale sunt în mod normal în siguranță, dar pierderea accesului temporar la banii tăi este totuși o preocupare justificată.

Cum aleg acțiunile în care să investesc?

Răspunsul la întrebarea în ce alegi să investești se reduce la două criterii: orizontul de timp pentru atingerea obiectivelor tale și gradul de risc pe care ești dispus să ți-l asumi. Investițiile la bursă îți dau posibilitatea ca banii tăi să crească și să depășească inflația în timp. Pe măsură ce obiectivul tău se apropie de limită, poți începe încet să reduci ponderea acțiunilor și să adaugi mai multe obligațiuni, care sunt considerate în general investiții mai sigure.

În ce acțiuni ar trebui să investesc?

O abordare comună este de a investi în mai multe acțiuni prin intermediul unui ETF - de exemplu, un fond al unui indice, precum S&P 500, care deține toate acțiunile din S&P 500. Totuși, dacă vrei să te bucuri de plăcerea de a-ți alege singur acțiunile, este mai dificil. Experții recomandă o alocare de 10% sau mai puțin din portofoliul tău unor acțiuni individuale. Care dintre ele? Lista noastră completă a celor mai bune acțiuni pentru 2023, bazată pe performanța actuală și pe acoperirea analiștilor, ți-ar putea oferi câteva idei în acest sens

Care sunt riscurile investițiilor la bursă?

Investițiile la bursă reprezintă alocarea unor resurse în prezent pentru un obiectiv financiar viitor. Toate investițiile implică un anumit grad de risc. Este întotdeauna posibil ca valoarea investiției tale să nu crească în timp. Din acest motiv, un aspect esențial pentru investitori este modul în care își gestionează riscul pentru a-și atinge obiectivele financiare, indiferent dacă aceste obiective sunt setate pe termen scurt sau lung.

disclaimers_academy

course_share_title

article_rating_title

awful ok great awesome submit

read_more

Cristian Cochintu financial_writer

Cristian Cochintu writes about trading and investing for CAPEX.com. Cristian has more than 15 years of brokerage, freelance, and in-house experience writing for financial institutions and coaching financial writers.

Cristian Cochintu writes about trading and investing for CAPEX.com. Cristian has more than 15 years of brokerage, freelance, and in-house experience writing for financial institutions and coaching financial writers.




Vestibulum venenatis

Fermentum nibh augue praesent a lacus at urna congue rutrum.

Etiam posuere

Praesent scelerisque

Vivamus fermentum nibh in augue praesent urna congue rutrum.

Etiam posuere

Donec dictum metus

Vivamus fermentum nibh in augue praesent urna congue rutrum.

Etiam posuere

Mauris vulputate dolor

Rutrum fermentum nibh in augue praesent urna congue rutrum.

Etiam posuere